brand voorkomen in huis

Een brand voorkomen

De meeste mensen kennen de basisprincipes van brandveiligheid thuis, zoals het installeren van een rookalarm, het niet onbeheerd achterlaten van brandende kaarsen of koken, en het bij de hand houden van een brandblusser. Hier zijn nog meer belangrijke brandveiligheidstips voor thuis, zodat jij de brand altijd een stap voor kunt blijven.

Houd barbecues schoon en onderhouden

Controleer regelmatig of de gas uitgangen vrij zijn van vuil en controleer de slang en de aansluitingen op lekkages met een 50/50 oplossing van water en afwasmiddel – als u belletjes ziet wanneer het gas aanstaat, betekent dit dat u een lek hebt. Laat een barbecue tijdens gebruik nooit onbeheerd achter en houd hem uit de buurt van omheiningen of iets anders dat kan branden. En let op, bij een vetbrand zal water de vlammen alleen maar verspreiden.

Hout

Brandhout, stapels bladeren en afval zijn brandgevaarlijk, houd ze uit de buurt van het huis. Als er in de buurt een grasbrand ontstaat, kunnen deze voorwerpen naast uw huis gemakkelijk aanmaakhout worden. Gooi nooit hete as in of bij uw huis, maar bewaar deze in een metalen container op ruime afstand van uw huis en garage.

Onderhoud kachel

Zorg dat je kachel goed onderhouden blijft

Verwarming

Laat uw verwarmingssysteem regelmatig onderhouden door een vakman, hetzelfde geldt voor schoorstenen van houtgestookte open haarden. Maak schoon rondom warmtebronnen en houd stof en andere brandbare voorwerpen uit de buurt van ontstekingsbronnen.

Pluis in een droger

Verwijder na elk gebruik de pluizen uit het filter van uw droger. Een verstopt filter maakt je droger minder effici├źnt en vermindert de luchtstroom die nodig is om te voorkomen dat warmte zich ophoopt in de ventilatieopeningen. Laat uw droger ook nooit draaien als u niet thuis bent of slaapt.

Verlengsnoeren

Vermijd het gebruik van verlengsnoeren of stekkerdozen: deze kunnen een elektrisch circuit snel overbelasten. Vervang oude, beschadigde of gerafelde snoeren van apparaten.

Olie in de keuken

Bewaar verpakkingen met bakolie op ruime afstand van het fornuis. Wanneer u met olie kookt, laat het fornuis dan nooit onbeheerd achter. Om een vetbrand te stoppen, zet u de brander uit en legt u een deksel op de pan om de vlammen te verstikken. Giet nooit water op een vetbrand en probeer nooit de pan naar buiten te dragen; water spettert het vet en maakt het vuur groter en de pan zal veel te heet zijn om te dragen.

Test rook en koolmonoxidemelders

Test een keer per maand de rookmelders en koolmonoxidemelders in je huis. Zo zorg je ervoor dat deze altijd werken en jou van dienst kunnen zijn bij het snel detecteren van een brand.

Leave a Reply

Your email address will not be published.