Woon aan de bosrand

Wonen aan de bosrand

Wonen aan de bosrand is een uitdaging voor twee bevolkingsgroepen. De menselijke bewoners zullen indringers tegenkomen uit de natuur. Daarbij komt de vraag neer voren; wie is hier eigenlijk de indringer?

De dieren waren er het eerst

Voor de natuur, inclusief de oorspronkelijke bewoners van de bosrand is dat vreemde wezen, lang, bleek of iets minder bleek en op twee benen lopend, de indringer. Een deel van de uitdaging vooral voor de dierenwereld is bijvoorbeeld het aanbod van nieuw voedsel en nieuwe woon- of nestgelegenheid. Maar wij mensen produceren 487 kilo afval per maand, per persoon. Veel van dat afval is bruikbaar als voedsel voor dieren, maar veel afval is ook schadelijk voor mens en dier. Wonen aan de bosrand betekend dus ook bewust omgaan met je afval. En je moet natuurlijk ook de dierlijke buren, mede-inwoners van de bosrand hun ruimte gunnen.

Wie wil er nou niet wonen aan de bosrand? De vrije natuur net buiten de voordeur, met vruchten, paddenstoelen, noten en andere eetbare producten voor het oprapen. De voordelen van het wonen in de natuur voor de gezondheid van de mens zijn ook in wetenschappelijke studies uitgebreid beschreven en wel bekend.

Wonen aan bosrand

Wonen aan bosrand geeft een rustgevend gevoel

De uitdaging voor de mens

De uitdaging voor de mens begint al bij het uitzoeken van de meest geschikte plaats voor het huis. Natuurlijk niet ver weg van het bos, maar we willen ook gebruik kunnen maken van de normale vervoersmiddelen. Maar een huis aan de bosrand moet natuurlijk ook nog eens zo goed mogelijk passen in de omgeving.

Daarbij komt nog dat beton en bakstenen over het algemeen moeilijk aan te voeren zijn, en daar zit een kostenplaatje aan vast. Natuurlijke bouwmaterialen genieten niet alleen de voorkeur, ze isoleren vaak ook beter en je huis zal dus minder energie gebruiken.

De temperaturen zullen in de winter lager zijn dan in een binnenstad, wat de verwarmingsrekening er niet beter uit zal laten zien. Je woning staat aan de bosrand ook veel meer bloot aan de invloeden van het weer. Ook bij de bouw van de woning moet je dus iets meer op het milieu en op isolatie letten dan bij een woning in de stad.

Wonen aan de bosrand en de gemeente

Natuurlijk moet ook een gezin dat de voorkeur heeft voor het wonen aan de bosrand verplichtingen naar de rest van ons land. Een gemeente die bewust omgaat met het verdelen van bouwgrond zal dan ook hoge eisen stellen voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning.

Wonen aan de bosrand heeft veel voordelen, maar er zijn zeker ook nadelen aan verbonden. Voor je overgaat tot het ondertekenen van papieren moet je goed weten waar de balans tussen die twee ligt. Dan kan wonen aan de bosrand heel mooi zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.