gazon

Hier moet je opletten als je een gazon mooi wilt houden

De een houdt er meer van dan een ander. Maar als je huis voorzien is van een tuin ontloop je het onderhoud aan je tuin niet. Je tuin moet worden gemaaid en je bloemen en planten hebben regelmatig water nodig. Tuinieren is een onderdeel apart. Het is belangrijk dat je weet wat je moet doen en hoe je deze handeling moet uitvoeren voordat je de tuin in gaat. Als je zonder kennis de tuin bewerkt is de kans groot dat je op problemen stuit. Er zijn dingen die je natuurlijk wilt voorkomen, bijvoorbeeld kale plekken in je gazon. In dit artikel worden kort de drie grootste fouten samengevat die het vaakst worden gemaakt. Natuurlijk ook voorzien van tips hoe je deze het beste kun voorkomen.

Grasmaaien, een kind kan de was doen. Toch?
Het gras groeit in het voorjaar sneller. Als het hoogtepunt van het groeiseizoen is aangebroken zal je minimaal eens per week moeten maaien. Dit is belangrijk om het goed bij te houden. Of je maait met een klassieke grasmaaier of wanneer je een robotmaaier het werk laat doen, het is belangrijk dat de grasmaaier goed ingesteld wordt alvorens je begint. Niet elk type gras kan even kort worden gemaaid. Zo kan bijvoorbeeld siergras korter worden gemaaid dan bijvoorbeeld campinggras. Dit is iets waar je zeker aan moet denken. Als je het gras te kort maait dan kunnen de wortels van het gras beschadigd raken. Het gevolg hiervan is dat er random kale plekken in je gras komen. Ook kunnen gele plekken zichzelf laten zien. Maai het gras het liefst wanneer het droog is. Regen maakt je gras nat en kan zorgen voor verstopping in de grasmaaier doordat er grote stukken gras mee komen. Ook is het maairesultaat minder mooi voor het oog tijdens regen.

graszoden

graszoden laten leggen

Zo’n groot verschil in het soort graszaad is er toch niet als je zaait?
Decennia geleden zouden we gezegd hebben dat het geen enkel verschil maakt. En vaak wordt nu nog steeds gedacht “graszaad is graszaad”. Er zit ondanks dat wel degelijk verschil in het soort graszaad dat je zaait. Door verschillende technologieën en diverse gras kweekprogramma’s zijn er veel verschillende grassoorten bijgekomen. Zo is er bijvoorbeeld het speel en sportgras. Dit gras is bestand tegen een intensieve betreding. Hierdoor is het zeer geschikt als familiegazon. Siergras echter is weer compleet het tegenovergestelde. De sierwaarde hiervan ligt erg hoog, maar is niet bestand tegen intensieve betreding. Er is zelfs gras dat schaduwgras heet. Zoals de naam al verklapt groeit dit gras in schaduw. Dit is ideaal voor gazons die voornamelijk in de schaduw vertoeven. Al deze eigenschappen zijn erg belangrijk om mee te nemen wanneer je op jacht gaat naar het perfecte graszaad voor jouw gazon. Het ene graszaad past gewoon weg beter bij de wensen die je hebt dan het andere graszaad.

“Ik hoef mijn grasmat geen aandacht meer te geven, het najaar is begonnen dus het weer doet zijn werk”
Wanneer het najaar is begonnen gaan de temperaturen naar beneden. Het gevolg hiervan is dat gras bijna niet meer groeit. Veel mensen denken dat ze in deze tijd lekker achter over kunnen zitten wachtend op het voorjaar, maar niets is minder waar. Er zijn een aantal aandachtspunten die gedaan moeten worden in het najaar zodat je gazon een voorsprong heeft wanneer het voorjaar weer komt. De belangrijkste? Het bemesten van je gazon. Gebruik hier een najaarsmest voor waar veel kalium, ijzer en magnesium in zit.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.