Het is voor veel mensen een droom: wonen in een landelijke vrijstaande woning. Hier kun je echt tot rust komen en kun je de dagelijkse hectiek van de grote stad ontlopen. Aan privacy heb je in een dergelijke woning geen gebrek. Dat geldt ook voor de ruimte. Vrijwel alle landelijke woningen beschikken over een royaal perceel eigen grond. Ruimte genoeg dus voor een trampoline en een zwembad. Ook parkeerproblemen behoren definitief tot het verleden. Je kunt daarnaast zelfs wat dieren houden, bijvoorbeeld een paar geiten, schapen of een alpaca. Hoe verder weg van de randstad, des te betaalbaarder een vrijstaande landelijke woning wordt.
Bovengemiddeld energieverbruik
Naast de vele voordelen van een vrijstaande landelijke woning, kleeft er ook een nadeel aan: het energieverbruik is op zijn minst bovengemiddeld. Heb je een vrijstaande woning die nog in redelijk authentieke staat is, dan kun je het energieverbruik gerust exorbitant noemen. Dit heeft met name te maken met het feit dat de wind, in tegenstelling tot in de stad, in de buitengebieden vrij spel heeft. Omdat de wind langs alle kanten van de woning waait, verliest de woning snel warmte en dat merk je in het energieverbruik.
Isoleren is essentieel
Het is een open deur, maar bij een vrijstaande woning is isoleren echt essentieel. Voor een rijtjeshuis is isoleren al belangrijk, een vrijstaande woning kan niet zonder degelijke isolatie. Het mooiste is om een vrijstaande woning volledig nieuw te laten bouwen. Dan weet je zeker dat de woning optimaal en volgens de meest moderne inzichten geïsoleerd is. Jammer genoeg is nieuwbouw niet voor iedereen weggelegd. Een bestaande woning isoleren is tegenwoordig goed te doen. Denk aan tocht strips onder de binnendeuren, spouwmuurisolatie, driedubbel isolerende ramen en natuurlijk een degelijk geïsoleerde vloer. Met deze maatregelen houd je het energieverbruik zo laag mogelijk.
Zelf energie opwekken
Een goede manier om de energierekening te verlagen, is om zelf energie op te wekken. De overheid heeft vooralsnog nog voldoende subsidies beschikbaar voor de aanschaf van zonnepanelen en/of een zonneboiler. Een vrijstaande woning leent zich uitermate goed voor zonnepanelen. Er is namelijk altijd een deel van het dak waarop de zonnepanelen optimaal geïnstalleerd kunnen worden. Hetzelfde geldt voor een zonneboiler. Met een zonneboiler genereer je zelf warm water dat je kunt gebruiken om je huis te verwarmen. Misschien niet de meest milieuvriendelijke oplossing, maar met een houtkachel kun je de energierekening ook aardig verlagen. Zeker niet voor iedereen haalbaar, maar als je de kans hebt, laat dan een windmolen op je land plaatsen. Met een windmolen wek je energie voor meerdere huishoudens op.
Aanbieders vergelijken
Hoe je het ook wendt of keert, met een vrijstaande woning is je energieverbruik altijd hoger dan een vergelijkbaar geïsoleerde stadswoning. Het is extra belangrijk om goed uit te zoeken welke energieleverancier voor jou de meest aantrekkelijke aanbieding heeft. Dit hoef je gelukkig niet zelf te doen. Er zijn verschillende vergelijkingssites waar je alle aanbiedingen voor jouw woonsituatie netjes op een rijtje krijgt. Overstappen is vervolgens een piece of cake. Zelf vergelijk ik altijd via de Totaalbesparen.com energievergelijker.