Compleet getikt of heel serieus – er zijn klokken voor iedereen

Of je nu in een strandbarretje aan de Stille Oceaan, in een klaslokaal of gewoon in je keuken zit, we zijn allemaal gebonden aan de tijd. Klokken zijn nooit echt veraf. De smartwatch om je pols, het uur op je telefoon en de klok aan de wand, ze zijn er om ons te herinneren aan onze volgende happy hour, een dringende afspraak of het avondeten. Klokken zijn niet alleen functioneel, ze hebben natuurlijk ook een decoratieve waarde. Analoge klokken, digitale klokken, staande klokken, wandklokken, penduleklokken, koekoeksklokken, rustieke klokken en industriële klokken – er is een klok voor iedereen!

Digitale klokken versus analoge klokken

Kwatongen beweren dat de jeugd van tegenwoordig niet meer in staat is om een analoge klok te lezen. Hier bestaat zelfs – weliswaar controversieel – wetenschappelijk onderzoek over. Of je een wijzerplaat kunt lezen of niet, de keuze voor een digitale of analoge klok is vooral een kwestie van smaak. Mensen met een klassieke stijl kiezen wellicht voor een analoge klok, al of niet met Romeinse cijfers, terwijl mensen met een voorkeur voor een modern design eerder zullen gaan voor een digitale klok.

Tip: Gouden Klok Kopen | Grote Gouden Wandklok Collectie

Elke kamer een andere klok

Een majestueuze staande klok in je woonkamer, een wandklok in de keuken, een penduleklok in de eetkamer en misschien zelfs een zonnewijzer in je tuin? De mogelijkheden zijn oneindig. Sommige mensen kiezen ervoor om de klok achteruit te zetten en houden van klassieke klokken. Denk aan koekoeksklokken en rustieke penduleklokken. Maar net zoals bij kleding komt alles terug in de mode. Wat vroeger een vogeltje was dat om het uur koekoekte, is dat vandaag een Homer Simpson die het uur ‘aan-boert’! De moderne pendules nemen dan weer lang niet meer zoveel plaats in als hun antieke voorgangers.

wandklok

Mechanische en kwartsklokken

De gebruikte techniek om de klok aan de praat te houden, zegt iets over je persoonlijkheid én over je stiptheid! Deadlinesurfers zweren bij atoomklokken op batterijen, rechtstreeks gebaseerd op de definitie van de seconde, terwijl verstrooide professoren en rebellen misschien eerder gaan voor de ouwe vertrouwde mechanische klokken. Voor de ‘normale’ mensen daar ergens tussenin zijn er de kwartsklokken die op een week tijd maximaal een seconde afwijken. En ook hier zijn alle denkbare combinaties mogelijk: van industriële klokken met klassieke slingers tot rustieke klokken met kwartskristal en vice versa.

Uitgelicht: Landelijke Klok | Grote Wandklokken Landelijk Collectie

De perfecte klok kiezen: tijd brengt raad

Mensen die de klok hebben horen luiden, maar nog niet weten waar de klepel hangt, vinden op het internet meer dan genoeg inspiratie om te helpen bij de keuze van klokken. Pinterest is bijvoorbeeld een onuitputtelijke inspiratiebron voor designideeën en dat is voor klokken niet anders. Klokken vervaardigd uit hout, blikjes bier, oude vinylplaten en fietswielen, je kunt het je zo gek niet bedenken of het bestaat!

Leave a Reply

Your email address will not be published.