Welke lampen zijn geschikt voor de slaapkamer?

Een goede lamp bepaald direct de sfeer in een kamer. Ook in de slaapkamer is verlichting erg belangrijk. In de slaapkamer zorgen lampen niet alleen voor de sfeer, maar hebben ze ook een functionele waarde. Wat voor verlichting je in jouw kamer nodig hebt is afhankelijk van wat jij in de slaapkamer doet. Gebruik je jouw slaapkamer alleen om te rusten na een lange werkdag, luister je ook wel eens naar muziek in je slaapkamer of staat er een bureau met computer waar je regelmatig gebruik van maakt? Voordat je lampen voor je slaapkamer kunt kiezen, moet je dus eerst weten waarom je die lampen eigenlijk nodig hebt.

Licht in het donker

Wanneer je in de slaapkamer komt is het er vaak erg donker. Niet geheel onlogisch, want het grootste gedeelte van de tijd die je in de slaapkamer doorbrengt is in de avond en nacht. Als je naar bed gaat is het vaak al donker buiten en in de wintermaanden is het vaak ook donker als je wakker wordt. Je hebt daarom behoefte aan een functioneel basislicht. Bij voorkeur kies je voor een centraal lichtpunt in de kamer. In de praktijk kies je altijd voor een lamp aan het plafond als basislicht. Zorg wel voor een lamp met voldoende lichtopbrengst, zodat je alles goed kunt zien tijdens het aankleden, bijvoorbeeld. Eventueel kun je kiezen voor een dimmer, zodat je de lamp ook als sfeerverlichting kunt gebruiken. Denk ook aan functionele verlichting, zoals licht bij het nachtkastje en in de kledingkast.

Ruimte en sfeer

De basisverlichting is geregeld en je hebt ervoor gezorgd dat er altijd licht is om je dagelijkse taken uit te kunnen voeren. Nu wordt het pas echt leuk, want je gaat lampen zoeken die je kamer de sfeer geven die je zoekt. Met diffuse verlichting kun je de kamer oplichten, zonder specifieke objecten te benadrukken. Diffuus licht bereik je door een lampenkap of speciale coating die het licht verstrooid en verdeeld. Staan er fraaie objecten in je kamer die je juist wel extra wilt belichten? Dan kun je deze in de spotlight zetten door een lichtbron in de buurt te plaatsen of er een spotje op te richten.

Voel je vrij om te experimenteren

Ga je nieuwe verlichting kopen voor in de slaapkamer? Neem dan vooral de tijd om je creativiteit los te laten. Ga eens kijken in de showroom van een lampenwinkel. Daar kun je precies zien welk effect bepaalde soorten lampen hebben. Durf ook te experimenteren met deze lampen, zet de lampen op de plek waar je denkt dat ze volledig tot hun recht komen. Blijkt het dan toch het gewenste effect te hebben? Dan kun je ze vaak gewoon terugbrengen of -sturen naar de verkoper. Let wel op de voorwaarden die van toepassing zijn bij de verkoper.

Leave a Reply

Your email address will not be published.