Kopspiegellampen

Unieke geschilderde lampenkap maken doe je zo!

Het duurt nog wel even voor het weer tot laat licht is, en het zorgen voor de juiste verlichting is des te belangrijker om ook in de avond een goed verlicht huis en een gezellige sfeer te creëren. Natuurlijk kun je hiervoor teruggrijpen op de eerste de beste optie die je tegenkomt in een lampenwinkel bij jou in de buurt, maar leuke verlichting kun je ook zelf creëren, bijvoorbeeld door een lampenlap te van een likje verf te voorzien! Deze blog is voor creatieve doe-het-zelvers; we geven tips over hoe je de verlichting in je huis kunt personaliseren door een lampenkap te schilderen. Een lampenkap verven is niet moeilijk en een leuke bezigheid, ook voor mensen die niet creatief is.

Benodigdheden

– Een lampenkap: hergebruik een oude lampenkap of koop er een in neutrale kleuren

– Verf: Wat de juiste verf is om jouw lampenkap mee te beschilderen, is afhankelijk van het materiaal van de lampenkap. Wanneer je bijvoorbeeld stof wilt beschilderen, is textielverf een goede keuze. Wil je een frisse verflaag voor een metalen kap, ga dan voor metallic lak, bijvoorbeeld in een spuitbus.

– Kwasten en eventueel dunnere kwasten / penselen om details en accenten aan te brengen

– Lamp voor in de lampenkap: uiteraard moet je over een lichtbron beschikken, waarover je straks je geverfde lampenkap gaat plaatsen. Zorg ook voor een armatuur waar je bijvoorbeeld een E27 peertje, of een E14 lamp in kunt draaien.

Nu heb je de belangrijkste componenten voor je lamp bij elkaar verzameld, en is het zaak om voor een stuk papier te zorgen dat je onder de lampenkap kunt plaatsen wanneer je gaat verven. Zo voorkom je druipers die in de lampenkap belanden.

E14 lamp

E14 lamp op nachtkastje

Laat je creativiteit de vrije loop

Wanneer je een bestaande lamp van een frisse look gaat voorzien, is het raadzaam om deze eerst uit elkaar te halen, en vervolgens pas de lampenlap te verven. Ook kun je de onderdelen die niet van verf mogen worden voorzien, afplakken met tape. De lampenkap verven doe je vervolgens door wat verf in een bakje te gieten, en indien nodig nog wat te verdunnen. Hierna kun je de lampenkap laten drogen en eventueel een tweede keer verven, voor betere dekking.

Wil je je pas geverfde lamp op een lage plek plaatsen, bijvoorbeeld op een salon- of bijzettafeltje, waardoor men vanuit staande positie alsnog tegen het peertje kan aankijken? Dan kan een kopspiegellamp uitkomst bieden. Deze lampen hebben een spiegellaag bovenop, waardoor men niet verblindt wordt wanneer ze vanaf boven op de lampenkap kijken.

Veel succes en plezier met het verven van jouw oude lampenkap!

Leave a Reply

Your email address will not be published.