Een kleurenpalet voor je interieur maak je makkelijk zelf

Kleurpalet interieur maken

Je wil natuurlijk dat je huis er helemaal top uitziet en daar hoort het juiste kleurpalet bij. Welke kleuren passen goed bij elkaar en wat voor effect op de ruimte geeft welke kleur? We zullen je helpen bij het maken van het perfecte kleurpalet zodat jij onbezorgd kan genieten van jou huis.

Kleurcombinaties

Om te kijken welke kleuren goed bij elkaar passen is het handig gebruik te maken van een kleurencirkel. Een veel gebruikte kleurcirkel is de cirkel met kleurtinten. Elke kleur in de cirkel heeft vier tinten welke vanuit het midden boven elkaar op de cirkel te vinden zijn. Elke kleur heeft zo een eigen punt een beetje als taart in drie tinten. De gangbare kleuren op de kleurcirkel zijn:

 • Blauw
 • Blauwgroen
 • Groen
 • Geelgroen
 • Geel
 • Geelorange
 • Orange
 • Oranjerood
 • Rood
 • Rood-violet
 • Violet
 • Blauwviolet

Om passende kleurcombinaties te vinden bekijk je de kleuren op drie verschillende manieren. Op de eerste manier is dat je kijkt naar de naastliggende kleuren. Deze kleuren zijn de harmonieuze kleuren. Zo past geeloranje goed bij het naastliggende geel maar ook bij oranje. Rood past goed bij rood-violet of oranjerood. Groen past bij blauwgroen en geelgroen. Een andere manier is te kijken naar contrasterende kleuren dit zijn kleuren welke je tegenover elkaar kan vinden op de kleurcirkel. Voorbeelden hiervan zijn geel met violet, oranje met blauw en rood met groen. De laatste optie is te kijken naar de tooncombinaties. Elke keur heeft vier tonen welke allemaal passend zijn. Ook verschillende tinten wit zullen goed op elkaar aansluiten door bijvoorbeeld verschillende tinten wit te gebruiken voor de muren en het plafond.

Stel je kleurenpalet zelf samen

Kleur en gevoel

Kleur doet veel met ons gevoel, sommige kleuren geven rust terwijl andere juist een energieke energie geven. Kleuren kunnen warm en koel zijn en vanuit dit oogpunt is het belangrijk rekening te houden met het volgende: kleur bepaald voor een groot deel je gevoel in een ruimte. Wil je in je slaapkamer goed tot rust kunnen komen gebruik dan rustige kleuren zoals blauw, groen en lichtpaars. Grijstinten in combinatie met lichtpaars zijn ook zeer geschikt om tot rust bij te komen. Wil je graag wat meer energie in bijvoorbeeld de keuken ga dan voor een warme kleur zoals rood of oranje. Opvallend is dat ook de gevoelstemperatuur samenhangt met kleur. Een kamer met veel blauw zal op eenzelfde temperatuur als een kamer met veel oranje kouder aanvoelen.

Groter of kleiner door kleur

Ruimtes kunnen met kleur ook groter of kleiner aanvoelen. Als je een ruimte groter wil doen lijken is een simpele oplossing de muren in een net iets donkerdere tint wit te verven dan het plafond. Het verschil tussen de tinten dient hiervoor wel bijzonder klein te zijn een verschil van een enkele tint is voldoende. Heb je liever dat een ruimte kleiner lijkt gebruik dan donkere kleuren op plekken waar het licht naar binnen valt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.